hits

REISETIPS // PÅ FERIE MED BABY

Hei dere! Jeg deler tipsene i to innlegg; reise med baby & reise med barn. Jeg starter med baby på tur! Jeg vil nok si at jeg har litt erfaring med baby på tur, både på charter tur, og privat. De siste årene har vi kun reist privat, altså fly og bo hver for seg, men det er jo mye av det samme du trenger. Jeg starter med pakkelisten til fly

 • Mat - dersom du ammer er det jo en enkel sak. MME så pleide jeg å ta med pulver. Du får jo ikke ta med eget vann inn. Jeg passet på at bebisen ikke var sulten akkurat da vi gikk ombord, også spurte om kokt te vann så snart vi var i luften. Da rakk vannet å bli kjølig til jeg skulle blande inn pulver. Her finnes det nok mange måter å gjøre det på, det gjelder bare å planlegge litt i forveien. Hvis babyen din er stor nok til annet mat så har jeg hatt med små matbokser med forskjellige ting de liker. Brødskive, frukt, rosiner, cheerios, osv. Jeg deler opp og gir litt utover flyreisen, på den måten er det stadig noe nytt å introdusere dersom den lille blir rastløs. 
 • Klær - jeg har alltid med 1 ekstra skift, men har du en gulpe-baby så ta med flere. Siklesmekker er genialt fordi de kan byttes så lett. Våt body er ikke noe lurt med tanke på luften på flyet. Jeg har også brukt ull, det kommer jo an på når man flyr, men det er ofte kaldt uansett om det er i januar eller august. Jeg har også hatt med babydynen hans. Stappet den i stellevesken. Selv om den er knotete så er det verdt det når han sovner og vil ligge på noe mykt.. Det kan fort bli klamt når ligger så tett inntil. 
 • Leker - dette har jeg aldri tatt med så mye av. Det finnes så annet mye spennende, og det tar så stor plass. Men er bebisen din veldig glad i 2 leker, så ta de selvfølgelig med. Bare husk at alt dette skal bæres... 
 • Vogn - da OC var 7 uker og vi reiste til spania så fikk vi ha med vognen helt frem til vi bokstavelig talt gikk på flyet. Da hadde jeg med meg beskyttelsen (gult trekk som kjøpes ved innsjekk eller pram pack du har kjøpt på forhånd) og ga den rett til de som jobber på flyet. De andre gangene så har jeg levert den ved innsjekk på spesialbaggasje. Dette har gått helt fint! Bare husk at hvis vognen blir skadet så må du ha pram pack for å få tilbake pengene. Det er noen flyselskaper som dekker det uansett, som SAS - men her er jeg IKKE sikker, så dette må dere undersøke på forhånd. 
 • Bære? - Alltid når jeg har vært ute å reist har jeg hatt med mandukaen. Her har jeg heller ikke mye erfaring med de andre alternativene, annet enn at manduka er bra. Jeg kan bære foran og bak, og den er ikke så stil at jeg ikke får krøllet den sammen i stellevesken/baggen. Nå skal det sies at jeg bærte han ikke i denne før han var 6 mnd. Før det var han så liten og det er så mange mennesker rundt hele tiden, så jeg ønsket å beskytte han mer, ved å bære selv eller ha med bilstolen. 
 • Bilstol - når du skal på charterferie så har jeg aldri følt behovet ved bilstol, men etter at vi har reist privat så har jeg tatt med fordi bilstolene til baby - altså 0-9 kg (noe rundt der) er så dårlige hos mange av bilutleiefirmaene, i spania. Dessuten har vi fløyet med norwegian og der er det ofte flere ledige seter. Så spør ved innsjekk hvis dere har med bilstol, kanskje dere er heldige å ha den med inn på flyet. Det kan ofte være praktisk for de aller minste babyene. Nå som han har blitt så stor så tar jeg ikke med eget bilsete, da bilsetene hos utleiefirmaene er gode nok. 
 • Helseting - saltvannspray til nesen hvis de har antydning til forkjølelse 1 time før take off og landing. Paracet er alltid kjekt å ha, i tilfelle. Og gi gjerne væske når flyet skal lette, dette åpner opp og gjør så et evt trykk i ørene kan unngås. Det er ikke garantert av det vil merkes, men det er en trygghet hvis man er usikker. 
 • Praktisk - våtservietter (aldri glem!), bleieposer - sånne små lilla, de brukes til alt, smokkesnor så slipper smokken å falle på det møkkete gulvet 1000 ganger, siklesmekker, lypsyl (tørr luft) nok bleier!


Så til selve turen: 

 • Babymat & bleier - Jeg har alltid tatt med grøt og bleier fra Norge. Jeg har det for meg at bleiene koster mye, og at grøten ikke er god. Alt er jo relativt, men OC hater faktisk den spanske babygrøten. Om bleiene er så dyre som jeg skal ha det til, ble jeg faktisk usikker på i skrivende stund. Men på den måten er det plass til mer på hjemturen også ;-) 
 • Klær - Har du tilgang på vaskemaskin så er det jo en enkel sak. Ikke gidd å ta med så mye! Bare husk å ha med litt varmere klær enn du først tror, for sikkerhetsskyld. Hvis du ikke har tilgang på vaskemaskin så tenk praktisk. Skal dere mye på stranden? Hvor varmt er det? Hvis dere skal være borte lenge så er det en mulighet til å ta med litt vaskepulver og skyllemiddel og vaske for hånd. Det har jeg gjort når vi har vært borte i 2 uker, eller mer. Til og med vanish! Det er faktisk veldig lurt! Tenk dere når barna søler ketchup på den hvite kjolen eller shorten, da er det godt med litt god gammeldags hjelp! Vår koffert til baby har sett ca slik ut (jeg dropper å skrive antall siden det er så forskjellig for hvor lenge og hvor man skal) Bodys lange ermer, varm og myke gensere, bodys korte ermer, myke bukser, heldress bomull, tynn ull, pysjer, gode sokker, solhatt som dekker foran og bak på skuldrene, bleier, grøt, drikkeflaske, smokker. 
 • Vogn - Her har jeg allerede skrevet litt men for å utdype det så har jeg tatt med "hovedvognen" altså med bag og det hele til spania, helt frem til OC var 6 mnd. Etter det brukte jeg sportstrille med god liggedel. Den kan dere se i del 2. Andre ting til vognen som er kjekt er solskjerm og myggnetting, babyshop har mange gode. Den som vises på bildene er innebygd i TFK. Dere ser kanskje at jeg hadde med skinnet hans også? Det gjorde jeg da vi reiste til Estepona i Mai og han var 7 uker. Da var det ikke veldig varmt, og han var så sliten. Da er det større jobb for den lille kroppen og holde på kroppsvarme. Det gikk veldig fint, og vi fulgte med han hele tiden. Det er ingen sak å reise med små så lenge man senker skuldrene, planlegger og stoler på seg selv. Og selvfølgelig at babyen er frisk, men det sier seg selv, føler jeg. 

 • UV-telt - Da vi reiste de første gangene så hadde vi med UV-telt, men han brukte det svært lite. Det ble fort varmt og klamt der inne, dessuten var mitt så syyykt vanskelig å slå sammen. Jeg SLOSS med teltet hver dag, og hvis det i tillegg blåste litt kan dere jo se det for dere.. Jeg likte mye bedre å sette vognen i veien for solen, så det ble skygge, legge et pledd over så det ble lunt for vinden, og la han ligge på teppet. Da han var så liten som 7 uker så ble ikke det gjort så ofte (da lå han i vognen), sand er ikke så digg på så små babyer, men utover det så elsket han å ligge på teppet. 
 • Reiseseng -  Når barna har vært så små at bagvognen har vært med, så har de sovet i den. Da har ikke behovet for reiseseng vært tilstedet, selv om de fleste hoteller tilbyr dette. Lurt å sjekke på forhånd / bestille før dere drar. Men når de begynner med sportsvogn så er dette et must for meg. Jeg klarer ikke sove med barna i sengen, og hvertfall ikke syden senger som har fliser i alle rom, og sengen i midten av soverommet. Frykten for at de krabber ut er for stor, derfor er det kjekt med reiseseng. 

 • Solkrem - Jeg er forsiktig når det gjelder smøring av små babyer. Huden er så sart og tynn, og det føles feil å smøre på et tjukt lag med solkrem. Men ta dette med forsiktighet! Jeg smører selvfølgelig barna mine når de er i solen, men babyene som har ligget i skygge med klær på har jeg ikke smurt. Jeg har også unngått de værste soltimene når de har vært minst. Det blir ikke soling på stranden i timesvis med en liten baby i vognen. Nå har jeg en krabat som krabber rundt på stranden, og han smøres selvfølgelig - men ikke med hva som helst. Aloe vera har en veldig god solkrem som jeg har brukt en del. Ellers har jeg spurt rundt på ulike steder, og anbefaler at dere leser om hvordan passe på baby i solen. 


 • Soving på tur - For hvert barn jeg har fått har dagsrutinene blitt mindre og mindre kontrollert. Når vi er på tur så ser jeg an hvordan han vil styre dagene sine. Hvis jeg skal gå å passe på at han skal sove til faste tidspunkt ville jeg blitt helt gal, når han blir vekket av andre barn som bråker på flyet, eller når vi er ute å triller. Det er nye lyder, lukter og temperaturer som gjør at de kanskje ville vil sove på samme måte som hjemme. Noen bebiser fortsetter rutinene sine, mens andre gjør ikke det. Jeg tror det er viktig å senke forventingene, og slappe av. Da blir man ikke like irritert og anspent, noe som lett smitter over på bebisen også.. Ta det som det kommer, og legg heller til rette gode sovemuligheter. Ikke forvent deg 3 timers "fri" mitt på dagen, som du kanskje har hjemme ;-)
Uten om dette så anbefaler jeg dere å reise på tur med barna deres, med mindre det er noe konkrete årsaker utenom det vanlige. Hvis dere bare er usikre så er det synd hvis en ferie som kan bli helt fantastisk ikke blir noe av, fordi man er redd for å tre ut av komfortsonen. (Er man virkelig engstelig så selvfølglig, vent til bebisen er større.) Senk skuldrene og vit at dere kjenner barnet deres aller best. Og ikke vær redd for flyreisen.. Blir det litt støy, så blir det litt støy. Hva er det værste som kan skje? Dere har like mye rett til å være der dere, som alle andre uten små bebiser!

Andre tips:

 • Gjør deg kjent med hvor sykehus / lege er når du ankommer feriestedet. 
 • Ikke stress, babyen kjenner ditt stress og blir garantert urolig. 
 • Sjekk ut på forhånd om det er aircondition på rommet, og planlegg deretter. Hvor varmt er det på natten?  
 • Husk ting som feber termometer, paracet, krem til sår pump, nesedråper og andre ting du trenger hjemme hvis man blir lett syk. Kjekt å slippe å dra på apoteket, selv om de har alt du trenger der altså!
 • Gi mye væske. Oftere enn du gjør hjemme! Det er lett for de små kroppene å bli dehydrerte i varmen.. 
 • Bruk antibac! 

Ta masse bilder og kos dere på ferie! 

 Del 2 // på ferie med barn kommer :) Og dere, del gjerne videre så flere kanskje kan få nytte av erfaringene mine! Tusen takk! 

9 kommentarer

Takk for supre tips!! Har en som er like gammel som OC, og skal på tur i sommer, så greit å ha med seg noen tips! Men bare et annet tips til deg, det er helt lov å ha med MME med vann på flyet. Det vi har gjort er å blande før vi drar. Når man kommer på flyplassen sier du bare at du har morsmelk, og da tar de en strips over flasken som de igjen tar inni en maskin for å sjekke at det ikke er noe annet. På mindre flyplasser som eks flesland i Bergen ber de deg eller babyen smake på det. Så det går helt fint og har gjort det tusen ganger! Aldri noe problem :-) For meg virker det litt stressende med kokende vann på et fly, så da er eventuelt det en bedre løsning :)

Mathilde: Dette var nytt for meg :-) Skal oppdatere innlegget for dette burde jo alle vite om! Tusen takk :-)

Når vi reiste til Usa i fjor sommer med en på 1 år og en på 2,5 år, så hadde vi med både mmr pulver i div bokser( lang reise krever mye mat), og vann på egne flasker. Var ikke noe problem med barnas vannflasker eller en flaske med vann til mme. Men vi kan jo hatt flaks. Men hadde samlet all maten og drikke, så det var lett for de å se på det... Så lenge vi hadde barn med oss var det ingen som sjekka noe ekstra.

Vi har hatt med ferdigbokser med nan på flyet til våre barn. 200 ml.. utrolig praktisk.. ellers er reisebag/softbag utrolig praktisk til de små under 1 år.

Jeg har reist med baby til Spania og Usa, og har hatt med kokende vann på termos. Aldri noen som har sagt noe, så det er fult lov:)Det er super kjekt:)

Som flere andre skriver: ALL mat og drikke til babyen er lov å ta med gjennom sikkerhetskontrollen.

Det er heller ikke nytt; vi reiste for snart 1 år siden og vi hadde med både varmt og kaldt vann + pulver i stelleveska. Måtte ikke smake på det heller, men man må være forberedt på at man kan måtte det. ;)

Bleier er også som du sier svinedyrt. Men du skal ikke lenger enn til Sverige for at de er det da. *ler* Jeg fyller kofferten og elsker at det er plass til shoppingen på vei hjem. ;)

Tips til flytur med baby: Hvis man vil legge i litt ekstra penger kan det lønne seg å bestille seter helt fremst i flyet. Enkelte flyselskaper tilbyr basonette (dvs sovebag). Ser ut som en helt vanlig bag til vogn, som festes i veggen. Den har seler som barnet kan festes med så barnet kan sove der mens setebelte-skiltet lyser. Genialt :) det er litt forskjellige regler ift vekten og alderen på babyen. Men vi bestilte plass helt fremst og spurte etter det da vi satte oss. Datteren vår var for gammel, men vekten var innafor - da fikk vi basonette. Dessuten var det behagelig med ekstra gulvsplass så hun kunne ligge på teppe på gulvet med lekene sine.

Amme på vei opp/ned (antar samme gjelder flaske) hjelper mot dotter i ørene til babyen. Det er verdt å prøve...

Mye bra tips! Første ferie til sommeren med baby. Spent på flyreise og dotter i ørene. Har du erfaringer ?

JONGREGA: Ja! Ta med saltvannspray :-) Spray i god tid før flyet letter, og ta med en flaske så barnet kan drikke mens dere letter og lander, da kikker svelgerefleksen inn og det kan forhindre dotter i ørene :-) Lykke til, og god tur!

Skriv en ny kommentar