hits

TANKER OM SKOLEHELSETJENESTEN OG OVERVEKT

Jeg sitter igjen med blandede følelser etter å ha lest denne saken som har florert på facebook den siste uken. En 9 år gammel jente som fikk brev hjem fra skolens helstesøster, midt i ferien - om en vekt som lå over gjennomsnittet. Rettelse, foreldrene fikk brev hjem.

Bildet som ligger vedlagt viser en sunn niåring. Videre leser jeg, og er helt enig i foreldrenes reaksjon på at brevet kom sent. Det burde vært sendt direkte etter kontrollen.

Foto: Lånt av side2.

Utover dette blir følelsene mine splittet. Jeg leser alle kommentarer, både på VG og foreldrenes egne innlegg som ble delt tusenvis av ganger. De er fylt av kritikk og krenkelser til denne stakkars helsesøsteren, og helsenorge. Som i mine øyne har gjort 1 feil. Å sende ut brevet for sent.. En menneskelig glipp, vil jeg si.

Kritikken som blir gitt er i hovedsak at brevet aldri burde vært sendt. At målinger som dette ikke bør finne sted. Det går også så langt som at fokuset er feil, og at dette skaper kroppspress blant barn.

Det første jeg tenker er ansvaret hos foreldrene. Dette er en rutinemessig kontroll for 1, 3 og 7 klasse. Hvorfor skal barna vite noe om et eventuelt brev? Brevet er sendt til foreldre/foresatte, og det er opp til hver forelder hvordan de tar det videre med barna.

Videre forstår jeg ikke hvordan noe så bra, kan bli vinklet så feil? Helsenorge tar et oppgjør for alle barna, og ønsker å sette fokus og forebygge overvekt er dette en god ting. En veldig god ting. Det vil være barn som glipper igjennom å ikke blir fanget opp, og det vil være barn som blir fanget ut uten at dette er nødvendig. Men sånn er det i et system så stort.

Tenk på alle barn som blir fanget opp som allerede er overvektige. Og alle som er i faresonen. Hva vil dette bety for de? Mindre mobbing, dårlig helse og dårlig selvfølelse?

Dette er utelukkende foreldrenes ansvar. Punktum. Men dessverre er det ikke alle foreldre som sørger for et sunt kosthold, fysisk aktivitet og fokus på helse til barna sine. Noen er bare dårlig foreldre, men stort sett er det uvitenhet. Ved rutinekontroller blir disse plukket opp. Informasjon blir gitt ut, og en plan blir lagt. De blir fulgt opp videre!

Så når noen tilbyr deg som foreldre informasjon, og hjelp om noe vi vet kan være så ødeleggende både psykisk og fysisk.. Noen bryr seg om at barnet ditt skal ha det bra, hvorfor så negativ og sint da? Uavhengi om den hjelpen er aktuel på tidspunktet eller ikke. Det er ikke et personangrep på deg som person, det dreier seg faktisk ikke om deg i det hele tatt, men om barnet ditt.

Det er opp til oss som foreldre hvordan vi takler dette ovenfor barna. Har de behov for å lese brevet? Nei.

Kunne dette vært gjort på en bedre måte (sett bortifra at brevet ble sendt for sent) Ja, ideelt sett. Men det er ikke realiteten. Helsesøstre på hver enkelt skole har verken ressurser eller arbeidstid nok til å ta takle dette på ønskelig måte. MEN, straks brevet er sendt ut, og det er dialog med foreldrene tilbys det samtale på helsestasjonen.

Jeg er verken helsesøster, eller lege. Men jeg er en forelder.. Og jeg håper og prøver å være en ydmyk en. Det er vanskelig å skille direkte mellom rett og galt, men det som uten tvil er rett er den forebyggende hjelpen skolehelsetjenesten forsøker å gi barna våre.

6 kommentarer

Hei Marlen; Kjenner deg ikke som en blogger som ønsker å provosere, men her frambringer du de følelsene hos meg. Jeg har ikke fulgt med på kommentarene og satt meg inn i alt rundt dette. Har dog sett bildet og stusser jo litt over hvordan hvilke rammer vi skal presse barna våre inn i hvis denne jenta skal evt skal trenge utredning for et vektproblem. Det er faktisk det som står i brevet. Helsesøster har jo faktisk sett jenta under veiing og måling og har så absolutt mulighet til å gjøre egne vurderinger - og at det da sendes ut det som sannsynlig er et standarisert brev er etter min mening kritikkverdig. Like kritikkverdig som for andre som ikke gjør hele jobben sin. Litt nysgjerrighet fikk meg til å google fram den vekttabellen de sannsynlig bruker også - og da er denne jenta langt over middels i vekt i forhold til sin høyde/alder. Er det virkelig riktig at vi skal sette normen slik at denne jenta er langt over middels tung i forhold til sin høyde ? Helt på trynet synes jeg - min mening :) I tillegg kan jeg jo fortelle at jeg har en 8-åring som har vært på normalen alle veiinger , men som nå - høyst sannsynlig er over uten at hun er veid på halvannet år. Jeg er selv utdannet innenfor kosthold - så uvitenhet kan legges til side - jeg er altså bare en dårlig forelder. enkelt og greit.

Virkelig et av de bedre innleggene rundt denne saken! Er enig i at brevet ble sendt altfor sent. Men det hjelper virkelig ikke at foreldrene legger ut brevet på denne måten. Her burde de tatt kontakt med helsesøster direkte før de gikk til media. Kommer lite godt ut av det slik det ble fremstilt nå! Er enig i at jenta ikke ser overvektig ut på noen som helst måte, men helsesøster har jo bare fulgt sin arbeidsinstruks og bedt foreldrene være litt obs! Det syns jeg er bra!

Veldig bra skrevet! SÅ enig!

Det som blir feil er å ettertrykkelig kun måle vekt og lengde. Ikke ta en ordentlig vekt med kroppsanalyse som da måler hvor mye er muskelmasse og hvor mye er fett. Selv en tynn person kan ha en god del skjult fett. Og det er det som er skadelig.

Selv synes jeg foreldrene burde ta inn over seg at de, slik jeg ser det, grovt krenker sin egen datters rett til privatliv når de publiserer fullt navn, adresse, høyde, vekt og bilde (!) og på den måten åpner for at hele Norge skal mene noe om hvorvidt hun er over/undervektig. Ville de skåne datteren, tok de saken direkte opp med helsesøster og sa ingenting til førstnevnte om innholdet i brevet. At de ikke en gang tok seg bryet med å sladde navnet på helsesøsteren, taler heller ikke til deres fordel, synes jeg.

Jeg er enig med deg. Jeg er også enig med hun som skriver at foreldrene krenker dattera si. ALLE har vel målt den konkrete ungen opp og ned for å selv vurdere om hun er tynn eller litt rund. Diskusjonen omkring vektoppfølging fra helsesøster blir vanskelig å ta, fordi fokus dreier fra sak til person. Hvem vil si at Melina på 9 etter målingene faktisk begynner å bli for tung for sin høyde, og at foreldrene må ta grep?

Brevet er sendt ut for å gripe tak i ting før de blir et problem. Hvis målingene viser at et barn er litt i overkant tung, så bør foreldrene ta tak i det så tidlig som mulig. Tenke på matvaner og aktivitet. Kanskje vurdere å endre en del matvaner i familien på en måte som er usynlig for barnet.

I stedet faller folk i "følelsesfella" der de benekter at barn kan være litt runde. Det er ingen konstruktiv tanke omkring at "ok, kanskje vi koser oss med mat litt vel ofte. Jeg vil ikke at mitt barn skal utvikle et vektproblem".

Det er ofte i dag man ser lubne unger der man ser at de allerede har et vektproblem, og som de antageligvis blir å slite med bestandig. Og foreldrene er de siste til å se det. Det som er "in" blant foreldre i dag er å nærmest skryte av at ungen spiser for lite, og å gi hverandre tips til hvordan man skal lure i ungen mat. Kroppen er en flott mekanisme: den sier fra når den er sulten og tørst. Å lure i ungene mat ødelegger den naturlige selvreguleringen som barna er født med, og de kjenner etter hvert ikke om de er mette eller sultne. Problemet for de fleste barn i Norge er faktisk ikke at de spiser for lite, men at de spiser for mye.

Kan et brev hjelpe familier til å våkne litt og gå gjennom familiens matvaner, så er ingenting bedre. Å bli fornærmet over det, viser bare den typiske fornektelsen hos foreldre. De må komme over seg selv, og gjøre det som er best for barnet.

Skriv en ny kommentar