hits

Baby & barn - mat

HJEMMELAGET GRØT

Det er så mange følelser og tanker som spinner rundt i hodet. Å se den lille tapre gutten min blir blekere og blekere, og mørke rundt øynene for hver runde han blir syk tar på. Jeg skulle så gjerne tatt alt vekk. De uttallige ørebetennelsene og alle lungebetennelsene som kommer ved den minste forkjølese. Den sorte sirkelen som ikke tar stopp, han kommer seg jo aldri ovenpå. Det blir til at man leser og leser, og søker etter ny informasjon som kan være med å hjelpe. Jeg snakker med masse forskjellige mennesker, og har vært åpen for det meste. Men det jeg sitter igjen med er min egen magefølelse. En fantastisk lege sa til meg kun noen få dager tilbake. "Du vet best. Stol på deg selv, det er ingen andre som kjenner barnet ditt seg deg." Og det er så sant! 

Det er så mye forskjellig å prøve, men det løpet vi kjører nå er å holde oss til medisineringen - få kontroll på astmaen så han kan få puste normalt. Skåne han så langt det er mulig for andre syke, og gi han et næringsrikt kosthold. Han spiser lite når han er syk, og han er syk nesten hele tiden. Det sier seg selv at det vi må slå til med mye godt når han vil ha. En ting vi også skal teste ut er å droppe kumelk. Det sies at det kan gi mer slim, og er det noe han IKKE trenger så er det mer slim. Det er melk i mye, og en av tingene er grøten. Derfor har jeg henvendt meg til mitt fine leksikon av en svigerinne. Hun er en av de flinkeste jeg vet til å sette seg inn i ting. Hun har også blogg og den MÅ dere faktisk lese, masse tips å hente. Uansett, hun lærte meg denne superenkle oppskriften på hirsegrøt. Denne grøten inneholder ikke gluten, eller melk - for de av dere som trenger det. Den er ikke veldig søt, så jeg blander inn med frukt. Banan er det OC liker best så det går mye i banan, + aprikoser (aprikoser innholder masse jern)

Jeg koker aprikosene i ca 20 min for å få de møre. Putter i hirseflakene med det kokte vannet fra aprikosene i stavmixeren, og blander det sammen med banan + en skje med kokkosolje fordi den er så rik på mettet fett. Om OC liker det? Njaa... Faktisk så liker han det annen hver gang han får det servert.. Så vi har litt å jobbe med. Tilsette mer fruk for å få den litt søtere er nok en bra plan. Om dette vil hjelpe på astmaen gjenstår å se :) Han får mye annen mat også, dette er kun et måltid i løpet av dagen altså, men det er vanskelig å få i han nok.


Nå er vi over kneiken igjen. Ting har roet seg og han har det mye bedre.. Det varmer hjertet å se at han blir bedre. Håper bare så inderlig det holder litt lengere enn en uke ♥ Ha en god helg fininger. Vi ses litt senere!  

MER FRUKT & GRØNT I HVERDAGEN

God morgen! I did it! Jeg våknet tidlig, syntes det var sinnsykt vondt - men dro kroppen på trening! Nå sitter jeg med en god følelse, nyter kaffen og ser frem til at småtrollene også våkner!

Apropo småtrollene. I helgen har vi kommet frem til at de gjerne kan spise mer frukt og grønt. Det er i helgene man har tid til å reflektere over ting, i ukedagene så går tiden så ekstremt fort og vi kjører fort det samme løpet. Når det er sagt så tror jeg nok at vi spiser mer frukt og grønt enn mange andre, men det kan alltids bli bedre. Vi er lei av å høre; "Den liker ikke jeg" og grynte på nesa hver gang en ny grønnsak dukker opp i maten. Derfor blir det fort at vi lager det vi vet de liker. Vi spiser faktisk fisk tre ganger i uken (laks og torsk) men tilbehøret er begrenset siden de ofte "ikke liker". Vi prøver på si at man må alltid smake før man kan si at man ikke liker, men det kan fort skli ut hvis vi må skynte oss til neste aktivitet. Noen andre som kjenner seg igjen?

I helgen tok vi grep og fant frem to bøker vi har stående i bokhyllen. Den ene fikk jeg av mamma da jeg fikk Maya, eller var det Jenny? Og den andre fikk faktisk Maya med seg hjem den første uken på skolen i høst - den heter "mat hjelpen for foreldre" og er helt super! Masse gode oppskrifter, både til frokost, lunsj, middag og kvelds. Den andre boken heter "barnemat" og er også helt genial. Vi satte oss ned og tok en liten prat om dette med mat, og hvorfor og hva mat gjør med kroppen vår. Det var ikke en tung eller streng samtale - det er viktig så de ikke rygger unna, men en lystig nesten quiz-aktig samtale. Vi bladde i bøkene sammen og fant mat som hver og en kunne tenke seg å lage. Det geniale med disse bøkene er at hver rett er full av det man trenger i et måltid, så de valgte ikke noe usunt. Vi skrev opp en matplan sammen med jentene og bestemte hvilken dag vi skulle spise hva, de fikk være med på planleggingen og gledet seg til å spise noe nytt, og være med på matlagingen noen dager.

Jeg er spent på om dette vil gjøre at det blir mindre grynting på nesa, og heller et åpent sinn! Jeg tror det er mye de egentlig syntes er godt, men fordi man kjører seg fast i et gammelt spor så er det lettere å si "nei takk" til "skumle" ting, enn å fakrisk smake å like det!

I går kveld tok vi igjen frem bøkene mens vi spiste kveldsmat, for å friske opp og dobbeltsjekke at alle er ombord  - og det er vi! Hvis dette ikke fungerer så bra som vi ønsker så har vi et klistremerke-triks på lur. (Klistremerke på sitt eget ark når de gjør noe verdt "belønning" som eks rydde opp etter seg, huske å vaske hender, osv) Det har fungert ved flere andre anledninger, men det er ikke nødvendig nå. Med samarbeid, og at de føler seg inkludert tror jeg vi kommer langt! Har dere noen lure tips til å spise mer grønnsaker i hverdagen?

I dag skal OC og jeg på lunsj til svigerinnen med en fin gjeng bebiser og jenter. Jeg tar med kamera og hører om de vil blogges ;-) Når det gjelder OC og hva hvilken kode han har knekt så kommer jeg tilbake til det i kveld! Da kommer nemlig soveinnlegget også ♥ Ha en fin dag folkens, vi ses inne på instagram! Der er jeg selvfølgelig @ lykkemamma ♥

NEKTER BABYEN Å SPISE FAST FØDE? // 30 TIPS FRA LESERNE

Da har jeg samlet sammen alle tips og erfaringer fra dere fine mennesker som sendte inn da jeg sårt trengte hjelp. Og som avtalt lister jeg opp alle tipsene så dere som sliter med det samme, eller kanskje kommer til å gjøre det i fremtiden kan titte innom her, og tipse andre som kunne trengt et tips eller to om å klikke seg innom :-) Flere erfaringer skrevet ned på et sted syntes jeg er gull å komme over, så slipper man å søke og google seg frem til langt på natt! Jeg skriver ned punktvis alle tipsene og på slutten av innlegget skriver jeg om hvordan vi knakk koden. Han spiser nemlig grøt nå ;-) Here we go;

♦ Blande sammen fruktpure / svisesmos / smoothies i grøten. Det gir en søtere og bedre smak!
♦ Gi noe helt annet som f.eks brødskiver i stedet. Det finnes de bebisene som ikke liker selve konsistensen. Kanskje vil de aldri like grøt, eller kanskje det kommer seg etter hvert som de blir vant til å svelge og "tygge" de små brødskivebitene.
♦ En type grøt som kan prøves er "sinlac". Den er litt søtere på smaken og er beregnet for barn med gluten-melke allergi. Etter hvert kan man blande inn mer og mer vanlig grøt!
♦ Gi en skje med grøt om gangen, og øk etterhvert.
♦ Hirsegrøten fra helsekost lager man selv og kan unngå den seige konsistensen + blande med morsmelk. Jeg har også hørt myyye annet bra om hirsegrøten, men har selv aldri testet den. Enda!
♦ Fruktmos frosset i isbitformer og lagt i babymatnett. (Sikkert lindrende når de får tenner)
♦ Neste sin fruktgrøt (8 mnd) er søtere enn mange av de andre grøtene. Kan være lurt å starte med en søt grøt siden morsmelken er veldig søt i smaken.
♦ La babyen ha en kavring eller riskjeks mens man mater, på den måten gaper de etter kavringen og da kan man lure inn små skjeer med grøt.
♦ I stedet for å ha vann i grøten, så bruk morsmelk. Det gir en smak de liker og kjenner igjen!
♦ Velling på flaske! (med store hull så det kommer nok ut) Velling er en blanding av grøt og morsmelkerstatning, veldig mettende. I sverige har de MANGE forskjellige smaker!
♦ Mostpotet blandet med morsmelk. Det smaker mest morsmelk og da får de lettere taket på å spise "grøt." Gå over til eks maisgrøt etterhvert, den er søt og god.
♦ Øve, øve, øve :-)
♦ Prøve både ekstra tjukk grøt, eller ekstra tynn. Noen liker det ene fremover det andre!
♦ Babystyrt mattilvenning! La de spise selv. Det kan være skjeen som er problemet og ikke selve maten. På den måten blir de først vant til å gape og svelge.
♦ En annen god grøt som jeg ble tipset om er en økologisk ved merket "holle".
♦ Most banan / avokado i grøten!
♦ Ikke belønne med melk når de ikke vil ha grøt med engang. Assa, ikke gi pupp/flaske om de nekter ved det første forsøket hver gang.
♦ Gi grøt når de faktisk er skikkelige sultne, og egentlig skulle hatt melkemåltid.
♦ Tøyse / danse / tulle og få de til å le, da kan man lure inn skjeer med mat uten at fokuset blir på matingen.
♦ Det er flere som nevner maisgrøt! Den skal visst være veldig god og søt.
♦ Gjør det i babyens tempo og modenhetsgrad og ikke hva foreldrene ønsker. Ikke stresse, det vil gå seg til, til slutt!
♦ Bruk plastikkskje. Avent sine er super gode. Flate, myke og bøylige! Funker ikke de så prøv noen andre, skjeene kan ha mye å si!
♦ Malt i grøten. Gjør den søtere også er den kjempe god for mage, og forstoppelse.
www.brababymat.blogspot.com er en side med masse tips for god babymat. Verdt å titte innom!
♦ Klipp av tuppen på flasken og gi grøt på flaske.
♦ BarneTV på ipaden som står på bordet foran.
♦ Søtpotetpure nevner også flere, det skal visst være bra konsistens og smake godt.
♦ Start med noen få smaksprøver på fingeren i stedet for på skjeen. Begynn tidlig fordi de er så mottagelige for nye smaker. Allerede ved 3-4 mnd alderen. Da vil de være greiere når de faktisk må begynne å få i seg måltider.

Sånn folkens! Der har vi alle tipsene våres! Så utrolig mye bra - tusen hjertlig takk!! Nå er det bare å velge å vrake og finne ut hva som funker best for din baby!

Min lille tass som blir 7 måneder om 5 dager spiser endelig et lite måltid med grøt+fruktpure om dagen. Vi knakk koden ved hjelp av kavring i den ene hånden (det får han flere ganger om dagen. Han elsker å knage på den) ipaden med "RaRa" foran på bordet og Neste sin havregrøt med bringebærsmak og fruktmos. Hurra!! Etter et par surrete skjeer som bare ble spyttet ut så glemte han at han ikke skulle ha, og gapte som bare det. Jeg må legge til at han var sulten også! Nå har han spist grøt i 3 dager, og jeg føler faktisk at det er deres fortjeneste. Igjen, tusen takk for alle tips ♥

JEG TRENGER DERES HJELP // BABYMAT

Jeg trenger hjelp! Bebisen min på straks 7 måneder vil ikke ha noe annet enn morsmelk! Når bruker jeg bloggen for hva det er verdt og ber om tips og erfaringer fra dere. Jeg kommer til å samle sammen alle tipsene jeg får å lage et eget innlegg som kan være med på å hjelpe andre i samme situasjon!

Det jeg lurer på er;
1. Hvilken grøt spiser / spiste babyen din?
2. Hvordan skal jeg få han til å ville gape? Alt jeg prøver å putte inn med skje sperre han med tungen, og spytter han ut igjen.
3. Er det noe annet jeg kan prøve å gi han som han kan like? Jeg har prøvd alle grøtene ovenfor, fruktmos, gulerotmos, sviskemos, mme og velling. Han brekker seg av alt. Jeg tror det kanskje ikke smaker søtt nok? Morsmelk er jo veldig søt i smaken.

Frem til nå har jeg bare ledd litt av han, men siden han snart blir 7 måneder er det ikke lenge til jeg ikke har nok mat til han. Foreløbig sover han hele natten, men jeg tipper det ikke er lenge til han begynner å våkne fordi han er mer sulten. Kom med erfaringene deres, please :-) GOOOD HELG ♥