hits

Baby & barn - reisetips

WHEN IN LONDON... WITH KIDS

Er storbyturer noe å dra med seg barn på? Så absolutt, etter vår mening! 

Men det som er viktig å huske på for at det skal bli en minnerik og god opplevelse er:

❄︎ Gjør research og planlegg god tid i forveien. Hvilke arrangementer foregår når dere skal være der? Hva liker deres barn å gjøre? Husk at skal du ha med barn på storbytur og de ikke liker å shoppe, ja da dropper du shoppingen! Da vi var i London i helgen så hadde vi på forhånd bestilt billetter til "Lion King musikalen" på Lyceum Theatre. Det var magisk, og jeg gråt 3 ganger.. Gråt av glede. Det satte så sterke følelser i spill.. For en opplevelse! Det samme syntes jentene.. I forkant av turen har vi hørt mye på Løvenes konge musikken, på engelsk - slik at de skulle kjenne den igjen på et mer personlig plan. Vi har også sett filmen flere ganger, både på norsk og engelsk. Ikke intensivt den siste uken før vi dro, men et par ganger i uken de siste to månendene.. Bevisst fra våres side, mens de trodde det var vanlig filmkveld. 

Siden vi reiste så nærme jul googlet vi christmas + London, og fant frem til ulike Christmas markets. Vi besøkte Hyde park winterwonderland  og det var som å bli satt rett inn i en julefilm.. Vi var i sjokk alle sammen.. Mer julestemning enn det tror jeg ikke finnes. Jentene elsket å titte på boder, ta karuseller, stå på skøyter med live musikk, hilse på nissen, danse og spise popcorn.
❄︎ La barna oppleve og lære de minste ting som man kanskje ikke tenker over. Som f.eks å vinke etter taxi.. 

Sitte så lenge de vil å se på "street entertainers" i verdens koseligste Covent Garden...Se julepyntet gater - London style..
Bestille mat på resturant, helt selv. Lære takk, værsågod, hadet og hei. Mestringsfølelse til 1000!

Hotellfrokost på rommet. Det var kos det! Varm kakao og rundstykker i sengen, to minutter etter de våknet. KOS!
Ta sykkeltaxi.. Kanskje ikke så spennende for voksne, men i min fireåring sine øyne verdens koseligste ting.. 

❄︎ Shop med måte! Storbytur betyr jo egentlig shoppingtur, men ikke med barn på slep. Jeg var innom 1 butikk som var kun for meg. Og det mens de andre var i minibanken.. Vi var kun innom butikker som jentene ville i, da butikker kan være utfordrende. "Ikke røre, ikke ta på noe.. osv" Butikkene vi var innom var accessorize, disney og M&M butikken. Flere enn det prioriterte vi ikke. Det må bli en annen tur.. 

Jenny gikk bananas i "FROST" avdelingen.. Hun fikk "Elsa" kjole og "Anna" dukke. jeg lover, hele jenta holdt faktisk på å svime av.. 
De kjøpte seg hver sine vanter, og nye sko. ❄︎ Kjenn deres begrensinger, og ikke tøy strikken for langt.
Og dette er viktig for at turen skal bli en suksess! Blir barna slitne kommer fort sutringen og dårlig hørsel, og deretter irriterte foreldre. Ingen god match.. Vi lot jentene sove til de våknet, brukte lang tid på frokosten, var ute hele dagen, sov en ettermiddagslur og var ute på kvelden igjen. Vi var nøye med nok mat og drikke, samt støy og alle inntrykk. Det kan fort bli mye for små barn. Vi hadde faktisk med oss headset ut ved et par anledninger slik at de kunne få en "time out" med rolig musikk.. I Jenny´s tildelle FROST, selvfølgelig. Det funket som bare det! La henne være et sted, helt for seg selv inne i hodet sitt uten alt bakgrunnstøyet.

❄︎ Bruk hodet, gjør vi dette for oss selv, eller for barna? Hva vil barna få ut av dette?
Vi voksne har sett Buckingham palace tidligere, men det er klart jentene syntes dette er spennende - så vi gjør det igjen. Jenny og Maya var sikre de så dronningen i morgenkåpe, vinke fra det pittelille vinduet øverst... 

❄︎ Praktiske ting, som beliggenhet til hotell er også viktig å tenke over når man bestiller. Hvor viktig er dette? Vi bodde nokså lokalt, men ting ligger ikke akkurat rett ved hverandre så det ble en del taxi.. Dette hadde vi regnet med i budsjettet siden jeg ikke kan gå langt. Til og fra flyplass tok vi tuben og tog. Hva alt koster varierer veldig, men planlegger man godt kan man spare mye. Igjen, vær flink til å gjøre research, det er alltid lurt.

❄︎ Andre ting verdt å få med seg:

- "Changing the guard" på Buckingham palace.. Sjekk på forhånd når dette skjer i løpet av dagen. Ekte soldater med sverd, hester og store hatter! En opplevelse!
- "London eye" det store pariserhjulet.
- Akvariet ved london eye. STORE haier, skilpadder og masse annet spennende. 

Jeg anbefaler en storbytur til London på det varmeste, og spesielt i juletider. Vi sitter igjen med minner resten av livet, og jeg vet at jentene vil bli varm om hjertet hver gang London blir nevnt. MAGISK tur ♥

REISETIPS // PÅ FERIE MED BARN

Hei! Her er jeg igjen, men denne gangen med tips og erfaringer om reising med barn! Vi har feriert en del i de sydligere strøk med barn på slep, og det går veldig bra! Jeg har alltid sagt at jeg ikke vil ha flere barn enn jeg kan reise på tur med selv, og nå føler jeg at jeg akkurat er på grensen ;-) Da jeg var gravid med Jenny i magen, og Maya var 1 år og 7 måneder så reiste vi til spania alene, og koste oss maks. Så det er mulig med litt avlappet sinn, lite forventinger til egentid og planlegging! Well, here we go: 

Flyturen: 

 • Mat - Pakk smart. Har du med deg en 2 åring på flyet så vær lur.. Pakk yndlingssnacks og mat som du kan "tilfeldigvis" ta frem når han begynner å ta baklengs salto i setene. Ikke nødvendigvis godteri (selv om jeg må innrømme at vi har noen ganger med godteri, men etter at barna har blitt eldre, og sluttet å grise så sinnsykt...) Det er ingen vits å ha et sulten eller tørst barn på flyet, så hvis du måtte kaste smoothiene i sikkerthetskontrollen så vurder om dere skal kjøpe noen nye på flyplassen. Pakk smart i små gjennomsiktige plastposer. Da er det lettere å finne frem i den store vesken hvor hele familien putter ALT oppi, og du kan kaste posene etterhvert som de tømmes.. 
 • Ipad/Iphones/nettbrett/DVD-spiller - Bring it! Er barna dine glad i spillene på nettbrettet eller å se en film? Ta med headphones og la de roe ned med ipaden i fanget. Hvorfor gjøre det vanskeligere å fly enn det kan være? "Vil du se film nr 2?? Klaaaart det! Vi er snart fremme og der skal du løpe og bade en hel uke, så kjør på" - der har du meg ;-)  Dessuten sparer du mye plass. Før ipaden kunne servere oss alt fra fargelegging, film, bilder og alle mulig andre spill hadde jeg med fargeblyanter, hobbybøker m.m i vesken, og det tok så mye plass! Bare husk å laste ned de filmene du ønsker, og lad på forhånd. 
 • Klær - Jeg har aldri tatt med så voldtsomt mye skift etter at de fylte 3 år. Jeg passer på å gi de ting som søler minst, og heller er litt påpasselig den veien. Frem til da hadde jeg med et skift av alt. 1 ekstra genser, bukse, truse, sokker og body. Selvfølgelig litt flere bleier enn kun 1. Du vet aldri hva som kan skje ;-) Og god varm genser har tar jeg alltid med til barna, som jeg skrev på det forrige innlegget så er det ofte kaldt på flyene.. 
 • Andre praktiske ting - våtservietter, små bleieposer til bleier, søppel.  


På turen:

 • Reiseseng - ikke vært nødvendig for oss etter fylt 2 fordi jentene har ligget i stor seng siden da, dessuten er de ekstra sengene på hotellrom og lignende ligget på gulvet. Dette er også lurt å sjekke ut før man reiser, hvis man er usikker. 
 • Vogn - Eller kanskje kalt reisetrille når man har blitt så stor. Det hvertfall uten tvil best å la MB eller TFK som er en stor sportsvogn være hjemme, hvis man har mulighet til å ta med en liten trille. Så lenge det er solskjerm og ryggen kan legges ned så det vel alt man trenger. Det er hvertfall myye mer lettvint, og ikke koster de trillene så mye heller. Alternativt kan man kjøpe brukt på finn! 

 • Solkrem, solhatt og UV klær - Smør barna, og er det midt på sommeren så smør de gjerne 2 ganger om dagen. Og selv om de ikke er "bebiser" lengere er det godt med en caps eller solhatt. Det værste som finnes er når de leker i sanden og tilsynelatende har det fint, og plutselig blir "slått ut" av varmen, og vite at det kunne vært unngått. Så bruk hodet ;-) Når det gjelder UV klær så har jeg aldri brukt dette. Det blir for voldsomt for meg. Jeg smører barna mine med den faktoren de trenger. Hvis solen steker og det er veldig varmt tar vi en lang lunsj / hviletid i de værste soltimene. Har de vært mange timer på stranden, eller i vannet så putter jeg heller på en hvit t-shirt. 
 • Soving på feire - Når vi er på ferie så er jo noe av idyllen å være ute på kvelden å kjenne på livet. Det samme syntes jo mine småjenter, og fra de var veldig små har jeg bare tatt med vognen ut på kvelden. Har de blitt slitne av dansing og titting på rare mennesker har jeg heller lagt de sovne i vognen, og løftet de over etterpå. Det siste jeg har lyst til er å være låst til hotellrommet fra klokken er 19 når jeg er på ferie. Må man så må man, og kanskje det er mulig og dele opp kveldene? Når vi er på ferie så har vi sovet en time på ettermiddagen for å orke å gå ut på kvelden. Barna har automatisk gått i feriemodus så lenge vi er rolige og ikke stresset over hvordan de skal sove, og når. Det blir litt annerledes nå som vi har leilighet i spania, og er der mye. Da er det godt med rutiner, og faste sengetider på kvelden. Vi nordmenn er jo litt ekstreme når det gjelder å få barna i seng på kveldene, og jeg er ingen unntak i hverdagen ;-)

 • Helseting - Det er lett for barna å få ørebetennelser hvis de er mer i bassenget enn over, spesiet med litt vind. Her er det kanskje lurt å ta noen forhåndsregler, spesielt hvis man har såkalte "ørebarn". Jeg har alltid med nesedråper, kremer til solbrenthet, stikk og sårhet og paracet. Skulle jeg trenge noe mer så har jeg bare gode erfaringer med apotekene, hvertfall i spania. Dette er lurt å sjekke på forhånd hvis man skal i et annet land man ikke kjenner like godt. 
 • Bånd - Det har jeg aldri brukt, og kommer aldri til å bruke. Føler vel egentlig at bånd er til hunder. Jeg er like redd for å miste barnet mitt på en stor flyplass som andre, men da holder jeg fast i lanken. Høres naivt ut, men jeg har reist med barn i 6 år, og det har gått fint. Du er ingen dårlig foreldre om du ikke bruker de båndene :-) Ikke hvis du bruker det heller altså. Man må gjøre det man føler er best selv. 
 • Andre ting - Bøtter og spader, armeringer o.l har vi stort sett kjøpt på ferien. Det koster ikke sinnsykt med penger, og tar mye plass. Ting vi har hatt med hjemmefra er badehåndklær, capser, sandaler til varmsand (!), myggnetting og solskjerm til vogn + et lunt og luftig teppe. 

Jeg ønsker dere goood ferie, og håper dere har fått noe ut av erfaringene mine! Husk å stress ned, og ikke ha sinnsyke forventinger til ferie med barn så blir det bra :-) Er det noe dere lurer på så rop ut, jeg skal svare så fort jeg kan under kommentarfeltet. Og en siste ting, del gjerne videre så kanskje noen andre også vil få nytte av tipsene :-) 

REISETIPS // PÅ FERIE MED BABY

Hei dere! Jeg deler tipsene i to innlegg; reise med baby & reise med barn. Jeg starter med baby på tur! Jeg vil nok si at jeg har litt erfaring med baby på tur, både på charter tur, og privat. De siste årene har vi kun reist privat, altså fly og bo hver for seg, men det er jo mye av det samme du trenger. Jeg starter med pakkelisten til fly

 • Mat - dersom du ammer er det jo en enkel sak. MME så pleide jeg å ta med pulver. Du får jo ikke ta med eget vann inn. Jeg passet på at bebisen ikke var sulten akkurat da vi gikk ombord, også spurte om kokt te vann så snart vi var i luften. Da rakk vannet å bli kjølig til jeg skulle blande inn pulver. Her finnes det nok mange måter å gjøre det på, det gjelder bare å planlegge litt i forveien. Hvis babyen din er stor nok til annet mat så har jeg hatt med små matbokser med forskjellige ting de liker. Brødskive, frukt, rosiner, cheerios, osv. Jeg deler opp og gir litt utover flyreisen, på den måten er det stadig noe nytt å introdusere dersom den lille blir rastløs. 
 • Klær - jeg har alltid med 1 ekstra skift, men har du en gulpe-baby så ta med flere. Siklesmekker er genialt fordi de kan byttes så lett. Våt body er ikke noe lurt med tanke på luften på flyet. Jeg har også brukt ull, det kommer jo an på når man flyr, men det er ofte kaldt uansett om det er i januar eller august. Jeg har også hatt med babydynen hans. Stappet den i stellevesken. Selv om den er knotete så er det verdt det når han sovner og vil ligge på noe mykt.. Det kan fort bli klamt når ligger så tett inntil. 
 • Leker - dette har jeg aldri tatt med så mye av. Det finnes så annet mye spennende, og det tar så stor plass. Men er bebisen din veldig glad i 2 leker, så ta de selvfølgelig med. Bare husk at alt dette skal bæres... 
 • Vogn - da OC var 7 uker og vi reiste til spania så fikk vi ha med vognen helt frem til vi bokstavelig talt gikk på flyet. Da hadde jeg med meg beskyttelsen (gult trekk som kjøpes ved innsjekk eller pram pack du har kjøpt på forhånd) og ga den rett til de som jobber på flyet. De andre gangene så har jeg levert den ved innsjekk på spesialbaggasje. Dette har gått helt fint! Bare husk at hvis vognen blir skadet så må du ha pram pack for å få tilbake pengene. Det er noen flyselskaper som dekker det uansett, som SAS - men her er jeg IKKE sikker, så dette må dere undersøke på forhånd. 
 • Bære? - Alltid når jeg har vært ute å reist har jeg hatt med mandukaen. Her har jeg heller ikke mye erfaring med de andre alternativene, annet enn at manduka er bra. Jeg kan bære foran og bak, og den er ikke så stil at jeg ikke får krøllet den sammen i stellevesken/baggen. Nå skal det sies at jeg bærte han ikke i denne før han var 6 mnd. Før det var han så liten og det er så mange mennesker rundt hele tiden, så jeg ønsket å beskytte han mer, ved å bære selv eller ha med bilstolen. 
 • Bilstol - når du skal på charterferie så har jeg aldri følt behovet ved bilstol, men etter at vi har reist privat så har jeg tatt med fordi bilstolene til baby - altså 0-9 kg (noe rundt der) er så dårlige hos mange av bilutleiefirmaene, i spania. Dessuten har vi fløyet med norwegian og der er det ofte flere ledige seter. Så spør ved innsjekk hvis dere har med bilstol, kanskje dere er heldige å ha den med inn på flyet. Det kan ofte være praktisk for de aller minste babyene. Nå som han har blitt så stor så tar jeg ikke med eget bilsete, da bilsetene hos utleiefirmaene er gode nok. 
 • Helseting - saltvannspray til nesen hvis de har antydning til forkjølelse 1 time før take off og landing. Paracet er alltid kjekt å ha, i tilfelle. Og gi gjerne væske når flyet skal lette, dette åpner opp og gjør så et evt trykk i ørene kan unngås. Det er ikke garantert av det vil merkes, men det er en trygghet hvis man er usikker. 
 • Praktisk - våtservietter (aldri glem!), bleieposer - sånne små lilla, de brukes til alt, smokkesnor så slipper smokken å falle på det møkkete gulvet 1000 ganger, siklesmekker, lypsyl (tørr luft) nok bleier!


Så til selve turen: 

 • Babymat & bleier - Jeg har alltid tatt med grøt og bleier fra Norge. Jeg har det for meg at bleiene koster mye, og at grøten ikke er god. Alt er jo relativt, men OC hater faktisk den spanske babygrøten. Om bleiene er så dyre som jeg skal ha det til, ble jeg faktisk usikker på i skrivende stund. Men på den måten er det plass til mer på hjemturen også ;-) 
 • Klær - Har du tilgang på vaskemaskin så er det jo en enkel sak. Ikke gidd å ta med så mye! Bare husk å ha med litt varmere klær enn du først tror, for sikkerhetsskyld. Hvis du ikke har tilgang på vaskemaskin så tenk praktisk. Skal dere mye på stranden? Hvor varmt er det? Hvis dere skal være borte lenge så er det en mulighet til å ta med litt vaskepulver og skyllemiddel og vaske for hånd. Det har jeg gjort når vi har vært borte i 2 uker, eller mer. Til og med vanish! Det er faktisk veldig lurt! Tenk dere når barna søler ketchup på den hvite kjolen eller shorten, da er det godt med litt god gammeldags hjelp! Vår koffert til baby har sett ca slik ut (jeg dropper å skrive antall siden det er så forskjellig for hvor lenge og hvor man skal) Bodys lange ermer, varm og myke gensere, bodys korte ermer, myke bukser, heldress bomull, tynn ull, pysjer, gode sokker, solhatt som dekker foran og bak på skuldrene, bleier, grøt, drikkeflaske, smokker. 
 • Vogn - Her har jeg allerede skrevet litt men for å utdype det så har jeg tatt med "hovedvognen" altså med bag og det hele til spania, helt frem til OC var 6 mnd. Etter det brukte jeg sportstrille med god liggedel. Den kan dere se i del 2. Andre ting til vognen som er kjekt er solskjerm og myggnetting, babyshop har mange gode. Den som vises på bildene er innebygd i TFK. Dere ser kanskje at jeg hadde med skinnet hans også? Det gjorde jeg da vi reiste til Estepona i Mai og han var 7 uker. Da var det ikke veldig varmt, og han var så sliten. Da er det større jobb for den lille kroppen og holde på kroppsvarme. Det gikk veldig fint, og vi fulgte med han hele tiden. Det er ingen sak å reise med små så lenge man senker skuldrene, planlegger og stoler på seg selv. Og selvfølgelig at babyen er frisk, men det sier seg selv, føler jeg. 

 • UV-telt - Da vi reiste de første gangene så hadde vi med UV-telt, men han brukte det svært lite. Det ble fort varmt og klamt der inne, dessuten var mitt så syyykt vanskelig å slå sammen. Jeg SLOSS med teltet hver dag, og hvis det i tillegg blåste litt kan dere jo se det for dere.. Jeg likte mye bedre å sette vognen i veien for solen, så det ble skygge, legge et pledd over så det ble lunt for vinden, og la han ligge på teppet. Da han var så liten som 7 uker så ble ikke det gjort så ofte (da lå han i vognen), sand er ikke så digg på så små babyer, men utover det så elsket han å ligge på teppet. 
 • Reiseseng -  Når barna har vært så små at bagvognen har vært med, så har de sovet i den. Da har ikke behovet for reiseseng vært tilstedet, selv om de fleste hoteller tilbyr dette. Lurt å sjekke på forhånd / bestille før dere drar. Men når de begynner med sportsvogn så er dette et must for meg. Jeg klarer ikke sove med barna i sengen, og hvertfall ikke syden senger som har fliser i alle rom, og sengen i midten av soverommet. Frykten for at de krabber ut er for stor, derfor er det kjekt med reiseseng. 

 • Solkrem - Jeg er forsiktig når det gjelder smøring av små babyer. Huden er så sart og tynn, og det føles feil å smøre på et tjukt lag med solkrem. Men ta dette med forsiktighet! Jeg smører selvfølgelig barna mine når de er i solen, men babyene som har ligget i skygge med klær på har jeg ikke smurt. Jeg har også unngått de værste soltimene når de har vært minst. Det blir ikke soling på stranden i timesvis med en liten baby i vognen. Nå har jeg en krabat som krabber rundt på stranden, og han smøres selvfølgelig - men ikke med hva som helst. Aloe vera har en veldig god solkrem som jeg har brukt en del. Ellers har jeg spurt rundt på ulike steder, og anbefaler at dere leser om hvordan passe på baby i solen. 


 • Soving på tur - For hvert barn jeg har fått har dagsrutinene blitt mindre og mindre kontrollert. Når vi er på tur så ser jeg an hvordan han vil styre dagene sine. Hvis jeg skal gå å passe på at han skal sove til faste tidspunkt ville jeg blitt helt gal, når han blir vekket av andre barn som bråker på flyet, eller når vi er ute å triller. Det er nye lyder, lukter og temperaturer som gjør at de kanskje ville vil sove på samme måte som hjemme. Noen bebiser fortsetter rutinene sine, mens andre gjør ikke det. Jeg tror det er viktig å senke forventingene, og slappe av. Da blir man ikke like irritert og anspent, noe som lett smitter over på bebisen også.. Ta det som det kommer, og legg heller til rette gode sovemuligheter. Ikke forvent deg 3 timers "fri" mitt på dagen, som du kanskje har hjemme ;-)
Uten om dette så anbefaler jeg dere å reise på tur med barna deres, med mindre det er noe konkrete årsaker utenom det vanlige. Hvis dere bare er usikre så er det synd hvis en ferie som kan bli helt fantastisk ikke blir noe av, fordi man er redd for å tre ut av komfortsonen. (Er man virkelig engstelig så selvfølglig, vent til bebisen er større.) Senk skuldrene og vit at dere kjenner barnet deres aller best. Og ikke vær redd for flyreisen.. Blir det litt støy, så blir det litt støy. Hva er det værste som kan skje? Dere har like mye rett til å være der dere, som alle andre uten små bebiser!

Andre tips:

 • Gjør deg kjent med hvor sykehus / lege er når du ankommer feriestedet. 
 • Ikke stress, babyen kjenner ditt stress og blir garantert urolig. 
 • Sjekk ut på forhånd om det er aircondition på rommet, og planlegg deretter. Hvor varmt er det på natten?  
 • Husk ting som feber termometer, paracet, krem til sår pump, nesedråper og andre ting du trenger hjemme hvis man blir lett syk. Kjekt å slippe å dra på apoteket, selv om de har alt du trenger der altså!
 • Gi mye væske. Oftere enn du gjør hjemme! Det er lett for de små kroppene å bli dehydrerte i varmen.. 
 • Bruk antibac! 

Ta masse bilder og kos dere på ferie! 

 Del 2 // på ferie med barn kommer :) Og dere, del gjerne videre så flere kanskje kan få nytte av erfaringene mine! Tusen takk!