hits

Baby & barn - rutiner

SØVNRUTINER // OC 8 MND

Han har knekt krypekoden!! Det tok sin tid, stakkars. Mentalt har han nok ønsket å komme seg fremover i snart 3 måneder, men kroppen villet noe annet. Han har vært stiv i nakke og rygg, og derfor har det vært umulig å klare å komme seg fremover. Etter 3 uker med en fantastisk manuellterapaut så er han i gang! Lille bebisen min - dette var gøy for oss alle! En utålmodig baby som ikke kommer seg frem, er ikke alltid like festlig å være sammen med ;-)
SØVN; Da var vi tilbake til gamle rutiner igjen, og jeg er klar for å dele søvnrutiner og tips! Han har nemlig sovet godt siden han var 3 mnd. (med litt hjelp fra meg) Derfor fikk jeg litt panikk da han ble syk og rutinene føyk rett ut vinduet. Problemet var ikke at han var våken da han var syk, det er jo forståelig.. Men da han ble frisk og ikke ville sove på kvelden eller natten likevell, da ble jeg redd det skulle bli tøft å finne tilbake til den gode rytmen.

Oscar Casillas er nå 8 måneder, og sover hele natten uten mat. Det er noe han har valgt selv fra han var 3 måneder. Her vil ikke jeg anbefale noen noe som helst, fordi det er så induviduelt hva hver baby trenger av mat. Noen spiser lite på dagtid fordi de er så travle og trenger maten om natten. Mens andre er matmomser som spiser nesten mer enn mor på dagtid, og trenger ikke mat på natten. Min personlige mening er at de ikke trenger mat på natten lengere når de har blitt så store som min. Dette kan ha noe med at mine barn alltid har hatt gode lubne ben, og spist masse. Der har jeg vært bortskjemt..

Da OC han var syk så fikk han pupp når han ville. Da var det viktigst at han fikk i seg nok væske.. Da han ble frisk så ville han selvfølgelig fortsette med denne behagelige vanen av kos og mat i mammas armer på natten (hvem vil ikke det?), men det var ikke aktuelt å begynne med det i en alder av 8 mnd. 2 netter gikk før han sov gjennom natten igjen. På de to nettene så gikk jeg inn hver gang han våknet. Strøk han på kinnet, roet han ned. Ga smokk, vann, sang. Vugget litt.. Etter hvert sovnet han igjen. Jeg prøvde å unngå å løfte han opp av sengen i fare for å "lure" han til å tro at nå kommer puppen, men de få gangene han ble veldig lei seg så løftet jeg han opp. Noen ganger er det den eneste måten han roer seg på. Jeg tok han ikke inn i min seng heller. Vi har kun samsovet de første ukene i hans liv, og da hadde jeg baggen lett tilgjengelig. Samsoving er ikke for alle, og jeg har ikke gjort det med noen av mine. Utenom de første 6 ukene, til og fra.

Dette med nattevåk og nattmat er tøft. Selvfølgelig er det mye lettere å la de få litt mat, da er de fortsatt i drømmeland- og sovner med en gang igjen. Men i det lange løp så er det godt for både bebiser og mor å få sove natten igjennnom. Hvertfall her hos oss! Er man i tvil så snakk med helsesøster om det.. De ser gjerne på bebisen din om han/hun trenger mat om natten ;-)

Når det gjelder soving på dagtid så har vi fått til 2 gode sovetider. Dette er noe vi har jobbet med lenge siden han har sovet så korte dupper i vognen. Da har det fort blitt til 3 dupper, og den siste litt for sent på ettermiddagen så han ikke sovner på kvelden igjen. Det skal ikke være lett ;-) Nå høres jeg nok veldig streng ut, men jeg er ikke det. Han styrer det stort sett selv (det er litt annerledes med rutiner og baby nr 3) men akkurat de korte duppene kan vi slippe. Jeg rekker jo ikke dusje ferdig før han våkner. Jeg føler vi har løst dette bra, med unntak av noen dager. Trikset mitt har vært å drøye. Tidligere har jeg vært rask - kanskje for rask, til å legge han. Med engang han gnir seg litt i øynene, eller starter med sutrelyder mens han leker på gulvet har jeg tatt det som et tegn, og lagt han i vognen med engang. Nå drøyer jeg en liten stund med skifting av bleie, lek, en smoothie eller til og med 10 minutter med "drømme hagen". Når jeg legger han i vognen da så er han så trøtt at han både sovner med engang, OG sover hakket lengere. Om dette fungerer for deres babyer vet jeg ikke, men det er verdt et forsøk!?

Han liker best å sove i sengen sin inne. Da kan han sove 2-3 timer. Problemet er at jeg sjeldent har tid til å være hjemme så lenge i strekk.. Barn skal hentes, osv, derfor er det veldig praktisk med vognen. Men hvis jeg vet han er sliten, så rydder jeg kalenderen og lar han sove inne. Men aldri begge dagsduppene. Jeg ønsker ikke at han KUN skal klare å sove i sengen sin. Det ville blitt veldig upraktisk! Av erfaring vet jeg det fordi det skjedde med Jenny. Hun sov KUN i sengen sin, og sov gjerne fra 10:30 til 13:30 - da var liksom dagen over, når man har barn i barnehagen også ;-)

Det var soverutinene til OC ;-) Jeg vil være litt forsiktig med å gi ut tips, som jeg skrev - babyer er så forskjellige, men ikke vær redd for å teste litt forskjellig ting. Det løsner etterhvert.. De går igjennom så mange faser og i noen faser er det lettere å sove, enn i andre. Bare tenk på alle inntrykkene og utviklingen de har i løpet av en uke! Selv om de ikke liker å sove i vogn den ene måneden, betyr ikke det at det ikke er verdt å prøve igjen senere..

Hvis dere har noen spørsmål om dette så fyr løs, så skal jeg svare med engang! Lykke til og god sovnings ;-) PS. Husk å følg meg på instagram da - @lykkemamma

CASILLAS SINE RUTINER - 6MND

Hei dere! OC her! Eller Casillas, Oscar, Jass, Jasjas, banos, lille Jac, Bosse.... Jeg har så mange kosenavn så for å være sikker på å få det med meg når noen roper, så snur jeg meg uansett hva jeg hører! Det kan til tider bli litt slitsomt, men sånn er det når jeg bor i en familie med mange mennesker, og alle digger meg. Jeg er visst fortsatt veldig elskbar. Mamma sier at jeg smiler fra jeg våkner om morningen til jeg legger meg. Hun sier at det er så lite drama med meg.... I motsetning de andre to storesøstrene mine. De liker visst å skape litt dramatikk over mye og lite, mens jeg liker ting som de er jeg.

Jeg forstå det sånn at dere lurer litt på rutinene mine? spesielt dette med soving? Når det gjelder det så sier mamma at hun har "skutt gullfuglen". Jeg er litt usikker på hva det betyr, men det kan ha noe med at jeg liker å sove. Det har jeg gjort siden jeg ble født. Mamma har bare guidet meg litt til gode rutiner sånn at det ble lettere for både hun og meg. Mer om det etterpå, nå starter jeg med hvordan dagen ser ut;
Jeg våkner alltid klokken 6. Det er fordi jeg hører at mamma sin vekkerklokke ringer. Da er jeg veldig sulten fordi jeg ikke har spist siden kvelden i forveien.. Da kommer mamma inn på rommet mitt, uten å skru på lyset. Hun gir meg en suss og litt mat, før jeg sovner litt til og hun går ned og visstnok har "alene tid". Montro hva hun driver med der nede.... Jeg skjønner ikke hvordan hun gidder å stå opp når hun ser såååå trøtt ut. Hun klarer faktisk ikke å gå rett engang. Uansett - neste gang jeg våkner er det fordi Maya og Jenny står opp, da er klokken ca 07. Noen ganger hvis de er skikkelig stille, eller forsover seg kan jeg sove videre, men det er ikke så ofte. Da starter dagen min nede på lekematten mens jentene spiser frokost. Der får jeg ny bleie og nye klær, noen ganger. Hvis vi rekker det. Det hender faktisk at mamma glemmer å bytte klær og putter meg i vognen med pysj når vi skal gå til barnehagen. Det blir hun litt flau over så hun drar dynen godt opptil haken min, tilfelle noen av de andre mammaene skal se på meg nede i vognen. Mat får jeg alltid før vi går, heldigvis. Hun glemte det engang og da måtte hun gi meg frokost i barnehagen (i pysjen) fordi jeg ble så sulten. Da bæsjet jeg gjennom klærne mine i tillegg, og siden har hun aldri glemt det. Jeg tror hun kalte det for "stressende", hva nå enn det betyr. Hvis dere tenker at hun bare kunne skifte på meg så kunne hun ikke det. Hun pleier ikke ta med stellebaggen, det er visst nok å huske på Maya og Jenny sine ting!
Når mamma og jeg leverer Maya og Jenny så er det veldig veldig mange som vil hilse på meg. Da er det 30 minutter hvor jeg møter mennesker, både store og små, jenter og gutter. Og noen dyr. De smiler og får meg til å le hele tiden. Når skoleklokken ringer inn og plutselig alle løper vekk så blir jeg så sliten at jeg bare sovner.. Da har jeg også vært våken i halvannen time så det er godt med en lur. Jeg pleier ikke å sove kjempe lenge av gangen, men ca en time og da er det så koselig å våkne. Da får jeg alltid ligge med rumpa bar på badet. Det er det beste jeg vet... Etter en liten stund så pleier vi å gå ut. Enten møte gjengen min nede på sang, eller noe annet gøy! Klokken 12 så pleier jeg å sove igjen, men dette varier litt. Mamma har ikke faste sovetider til meg på dagen siden jeg sover så forskjellige lengder av gangen. Jeg sover stort sett en time eller to, og neste luren min da er ikke før vi skal hente jentene. Det er aldri soving etter 16.30 - dette er fordi jeg skal være trøtt og god til leggetid kl 19. Dette passer meg veldig fint fordi da legger jentene seg også. Da kan vi være sammen på badet og kose oss før vi skal sove, og ofte bader vi også. Jeg vet at det er leggetid for disse rutinene har mamma gjort siden jeg var veldig liten.

Jeg glemte nesten.. Før jeg legger meg så spiser jeg grøt. Eller Mamma prøver å få meg til å spise grøt. Det har hun gjort i noen uker nå. Bare se på bildet nedenfor.. Ganske så rar, ikke sant? Hadde hun visst at jeg la ut dette bildet hadde hun blitt sur! Hun ville nok kalt det "ikke bloggbart" med tanke på alt rotet rundt og det rare ansiktet hennes. Det er sånn hun ser ut når hun vil jeg skal gape. Men hun lurer ikke meg, jeg vil ikke ha uansett. Jeg bare spytter det ut igjen så hun får det på seg selv.. Hvorfor skal jeg spise grøt og vann og sånn når jeg kan få pupp? Det er det aller beste jeg vet, og jeg begynner å le hvis mamma bare løfter litt på genseren sin. Planen er å få pupp til jeg blir konfirmant.

Helt til slutt, jeg lovet mamma å gi dere et tips om legging.. Veldig mange babyer vil ikke legge seg tidlig. Det er jo helt normalt i begynnelsen å ikke ville legge seg før mamma og pappa legger seg. Men når man er klar for det så er det et par ting man kan prøve. Det som fungerte best for meg, og søstrene mine er at mamma la meg litt og litt tidligere for hver kveld (eller kanskje annen hver, eller hver 3 kveld - kommer an på bebisen). Det er ikke snakk om mye, men kanskje bare 5 minutter tidligere enn da jeg sovnet forrige kvelden. Og sånn gikk vi sakte men sikkert nedover. Noen dager kunne jeg legge meg 15 min før enn jeg pleide, og andre ganger måtte mamma bare holde samme tiden. Etter et par uker så sovnet jeg 2 timer tidligere enn før! Har dere prøvd noe lignende før?

Når jeg legger meg for natten så gir mamma meg mat inne på rommet, også putter hun meg i sengen, synger og sier natta. Da er jeg stort sett så trøtt så jeg sovner før sangen er ferdig. Hvis jeg ikke er helt klar for å sove så roper jeg litt, og da kommer mamma og koser, eller gir meg litt mer mat. Det hender jeg blir enda litt mer sulten etter 10 minutter!

Har dere noen spørsmål så kan dere bare legge igjen en kommentar, så lover mamma å svare med engang! Nå må jeg sove, det er langt over min leggetid! Vi ses snart igjen ;-)

 PS. Følg meg på instagram da! Jeg heter "lykkemamma" ♥♥♥

EN VANLIG DAG I MITT TRAVLE LIV SOM TREBARNSMOR // TIDSKLEMMA

Jeg fikk en kommentar om jeg kunne skrive om tidsklemma og hvordan jeg fikk tid og overskudd til å gjøre alt jeg gjør, med 3 barn. Og det er klart jeg kan! Men før jeg begynner må jeg bare presisere at ikke alle dager går som planlagt, men stort sett ser hverdagen min sånn her ut;

DAGEN STARTER KL 06.00: For at min og barna sine morninger skal bli mest harmonisk så må jeg våkne først. Sånn er det bare. Det er noe jeg startet med da Maya begynte på skolen i august. Den første morningen jeg vekket henne først ble hun så glad av å se en våken og blid mamma at hun bare begynte å le. Hun slapp å vekke en morragretten og trøtt mamma som ikke skjønte verken opp eller ned på seg selv!
Nå våkner jeg først av alle, og går ned på kjøkkenet alene. Det hender at Casillas våkner rundt 06 og da får han frokost før han sovner igjen. På kjøkkenet tenner jeg stearinlys, setter på kaffen, leser litt nyheter og lager matpakke i fred og ro. Egentid - tid til å tenke uten at noen roper "mamma - mamma". Anbefales ;-)

Ca kl 07 våkner den andre morgenfuglen i familien. Da kommer Maya ned å spiser frokost, kler på seg og pakker sekken. Mens hun spiser frokost (som jeg har gjort klar på forhånd) så har jeg tid til å fikse håret hennes, som hun er veldig opptatt av skal bli gjort. Vi har en halvtime til å skravle og snakke sammen, uten å måtte mase om tiden. Maya er lik mammaen sin og er en liten sosekopp så det værste jeg kan gjøre er å gi hun dårlig tid. I stedet for å mase 1000 ganger så viser jeg på klokken hvor lenge hun kan spise frokost, og hvor lang tid hun kan bruke på å kle på seg. Dette fungerer kjempe bra, og hun elsker å stå opp tidlig å slippe stresset.

Når klokken er 07:30 våkner stort sett Casillas, og jeg må vekke syvsoveren i huset - nemlig Jenny. Hun liker å sove lenge og er ikke så opptatt av dette med god tid. Ikke så rart, hun er jo bare 3 år! Hun liker å spise frokost i barnehagen og det passer fint. Da har jeg 30 minutter til å fikse og kle på Casillas og Jenny. Kl 08 er vi ute av døren og på vei til skole og barnehage som ligger 5 min unna i gå avstand. På bildet nedenfor ser dere nabogutten, Maya, Jenny og bebisen til Jenny, "Sophia".
Jeg er hjemme igjen til 08:45 og da sover Casillas sin første lur. Det blir så mange inntrykk og stimuli etter alle de små hodene som titter i vognen at han slåkner med engang det ringer inn, og barna løper. Da setter jeg raskt på dagens første klesvask og oppvaskmaskin før jeg setter meg ned å BLOGGER og spiser frokost ;-)
I 11 tiden er både Casillas og jeg klare for å utnytte permisjonen til det fulle! På tirsdager har vi babysang og lunsj med barselvenninner, torsdager barselpilates og resten av dagene går fort vekk til venninner med baby. Denne runden med permisjon er desidert den mest sosiale og det passer meg perfekt siden det er den siste!

Jeg prøver å avslutte kakespisingen/babysangen/lunsjen eller hva enn jeg gjør en time før jeg må hente så jeg rekker å sette på en ny vask, brette klær, eller bare gå over huset raskt. Det er utrolig hvor fort det blir rotete.. Det er ikke alltid jeg prioriterer dette, men heller blir sittende en time ekstra ;-) Dette varierer veldig på humøret. Noen ganger er det helt nødvendig med forberedelser hjemme før ettermiddagen starter, mens andre ganger er det mye lurere å skravle med venninner - det kan også skape energi!
Når skolen slutter så går Maya på SFO så jeg henter ikke henne før 15:45 (dette varierer litt utifra aktiviteter på ettermiddagen) Da plukker vi opp Jenny fra barnehagen samtidig. Vi er så heldige at barnehagen og skolen ligger på samme sted. På tirsdager er det turn og torsdager er det tennis, da er det rett hjem for å spise middag, da kommer også Lykke hjem fra jobb, stort sett. De andre dagene er det ofte med venninner hjem. Flere spør meg om dette ikke er slitsomt siden jeg allerede har 3 barn, men sannheten er at det er deilig! Da leker jentene så bra og søskenkranglingen som fort kommer når de er slitne etter en lang dag, utgår ;-) Siden vi har mye familie i nærområdet så blir det litt fellesmiddager på sparket, og det er også veldig koselig for både store og små.
Når klokken er 19 så er det leggetid for alle 3. Da går vi på badet og vips er de i seng. Her har vi ganske greie rutiner og lite tull. Dette er bevisst. Da pleier jeg å ruske over huset igjen, legge på plass leker, rydde kjøkken osv. Jeg må ærlig innrømme at det er ikke alltid jeg orker!
Kveldene settes som oftest av til kos. Enten med kjæresten, trening, film eller venninner. Dette er viktig for at jeg skal ha det bra i hverdagen! Kunne ha voksentid og føle seg som Marlen, og ikke bare mamma-Marlen. Da må fort klesvask utsettes til dagen etterpå. Det er ikke alltid at huset ser like ryddig ut, eller at alt er på stell men det er sånn det må være for at jeg skal ha det bra. Å kommuniserer med mennesket jeg lever sammen med, kunne prate om dagen vår og ha kjærstetid er mye viktigere enn ryddig stue. Det jeg ikke har rukket av "plikter" før klokken blir 20 blir fort utsatt.

Når jeg leser over innlegget så ser det ut som en strukturert hverdag. Litt struktur har vi, men jeg er veldig avslappet om ting ikke blir helt som planlagt. Det viktigste for meg er en bra start på dagen og en bra avslutning, så dette er alltid planlagt. Jeg er sjeldent stresset og er flink til å gjøre det jeg vil og som er best for familien, og ikke alltid det jeg føler jeg burde.

Dette er mine viktigste tips for å få overskudd i en travel hverdag;
1. Stå opp før barna. Er du trøtt, så legg deg heller litt tidligere på kvelden. Når man først er oppe så er det en fantastisk god følelse. Har du en god start på dagen, så blir resten så mye lettere.
2. Planlegg, men ikke bli besatt av at alt skal gå i boks. Selvfølgelig må ting som jobb og skole prioriteres, men har barna lyst til å leke litt på lekeplassen før dere går hjem fra skolen/barnehagen, så hvorfor ikke? Gjør det egentlig noe om middagen blir utsatt? Og kommer det et trassanfall, so what? Ikke la det gå innpå deg, men senk skuldrene så godt det la seg gjøre ;-)
3. Legg deg tidsnok på kvelden så morgendagen ikke blir for tung.
4. Sett av tid til kjæresten/venninner. Kjenn på ditt eget behov og hva som gir energi og hva som tar energi. For at du skal ha en lykkelig hverdag med barna, så må du selv være lykkelig.
Dette er ting som fungerer fint for meg, men vi er jo alle så forskjellige.

Til slutt; vi PLEIER ikke se på film med 3D bilder! Haha!

blogglisten_a65ac4295ad6f19439f1301d7a52f013